miercuri, 26 decembrie 2007

Tot de prin Play...cu Adela Minae

..dacă nu am fi avut toţi visul asta, poate că nici eu nu aş fi avut curajul să mă arunc cu capul înainte...


  • interviu cu Adela Minae, iniţiatoare proiectului café-teatru „Play”-


Adina Mocanu: Cum a luat naştere acest café-teatru?

Adela Minae: A luat naştere dintr-un vis, pe care l-am avut noi ca studenţi. Ne gândeam noi cum ar fi să avem un teatru independent, un café-teatru aşa cum am auzit că s-a deschis la Bucureşti, „Green Hours” şi ne-am tot gândit, am încercat să căutăm spaţii cu chirie. Una peste alta, a rămas un vis mulţi ani de zile, până când s-a ivit ocazia de a profita de spaţiul acesta, de subsolul unei case. Nu arăta în niciun caz cum arată acum, era plin de pământ, a trebui să ne jucăm un pic cu buldozerul pe aici, să scoatem ceva pământ şi a devenit spaţiul la care visasem de atâta timp.


Am auzit că ar fi implicată şi o asociaţie non-profit de proiecte. Ne poţi spune mai multe?

Da, este o asociaţie non-profit de proiecte „Dimanche”, care are proiecte şi activează frecvent din 2001, dar pe latura francofonă, a avut mai multe departamente: teatru, de cursuri de limbi străine pentru copii, pentru studenţi. Şi pentru că nu a avut spaţiu pentru café-teatru, atunci s-a dezvoltat mai mult pe latura francofonă: „Fête de la musique. Zilele Francofoniei”. Iar acum de când avem spaţiu am zis să dăm drumul şi Departamentului de Teatru.


Deşi este un spaţiu neconvenţional şi vine multă lume, persoanele de vârsta a treia preferă acest tip de local?

Chiar în seara asta a venit un domn în vârstă de 60 de ani să-şi rezerve locuri pentru concertul „Ad-Hoc”. Acum depinde şi când află, vin măcar din curiozitate o dată, a doua oară vin dacă le-a plăcut prima dată, a treia oară vin şi dacă vor să arate locul şi altor prieteni. Dar până acum avem o paletă diversă de vârste. Prima dată au reacţionat tinerii: cei de la liceu, apoi studenţii, apoi artiştii, pentru că acest café-teatru este un loc artistic, boem. Au venit foarte mulţi artişti, fotografi, muzicieni, colegi de-ai noştri şi, probabil, tot de la ei s-a dus zvonul un pic mai departe sper oamenii cu oarecare poziţie bine stabilită.

Cum ai visat să fie acest proiect?

N-am îndrăznit să visez în niciun fel. Eu nu sunt o pesimistă din fire, dar la început am zis că pornesc de la premisa că nu o să meargă atât de bine cum sper eu ca să nu sufăr vreo dezamăgire cruntă şi să ştiu cum să reacţionez la ea. Dar, am păstrat o oarecare stare de neutralitate în ceea ce priveşte succesul pe care sa-l aibă café-teatrul. Nu m-a surprins succesul cum nu m-ar fi surprins nici insuccesul. Nu m-a surprins pentru că eram convinsă ca erau oameni care aveau nevoie de aşa ceva. Ştiam printre prietenii mei auzisem de multe ori că „nu avem unde să mergem, mergem într-un bar, bem o bere, bem o cafea” şi asta e tot. Oferta culturală e mai slabă decât cererea sau mai puţin diversificată, pentru că ai doar cele trei mari instituţii la care poţi să te duci dacă vrei, să participi la un eveniment artistic. Şi atunci, evident, auzi că în celelalte mari oraşe s-au dezvoltat foarte mult spectacolele de genul „underground”, „alternativ”, şi ajungi să-ţi doreşti foarte mult. Şi s-a făcut şi în Craiova. Eu ştiam că vin pe un segment de piaţă, ca să zic aşa, care era liber. Ştiam clar că au mai fost câteva încercări la care publicul a reacţionat foarte bine, dar nu neapărat profesioniste. Dar este altceva când îi oferi omului un produs de calitate, chiar superioară pentru că noi nu vorbim de amatori.


Au existat şi reproşuri?

Au existat reproşuri pentru că eu, fiind la început, nu ştiam cum se face. Bănuiam cam ce ar fi bine pentru clienţi pentru că ştiu cum mi-ar plăcea mie să fiu tratată într-un loc de genul ăsta. Evident că am avut probleme: fie cu servirea, fie cu toaletele, fie cu distribuţia, fie cu oferta de produse. Astea sunt lucruri pentru care nu eram pregătită, dar le-am învăţat pe parcurs. Acum mă gândesc serios la ventilaţie, spre exemplu, pentru că şi aici este o mică problemă, dar nu de netrecut. Pe viitor, aş vrea să departajez problemele administrative de cele artistice şi să mă ocup serios de probleme artistice pentru că pentru artă este făcut locul. Prioritar pentru mine e să ofer noi spectacole şi să nu las să nu trăiască acest proiect din primul sau din al doilea spectacol.


  • Vă daţi seama că am reuşit? Chiar am reuşit!”


Cum a fost să joci în prima piesă „Miroase a pradă” la deschidere? Cum fost ca tu să deschizi calea acestui tip de teatru? Ai avut mai multe emoţii pe scena Teatrului Naţional?

Eu şi colegii mei, pentru că nu am fost singură în această nebunie. Dacă nu am fi avut toţi visul ăsta, poate că nici eu nu aş fi avut curajul să mă arunc cu capul înainte, la propriu vorbind, şi nu la figurat.

În primele minute n-am realizat niciuna dintre noi trei (Ramona Drăgulescu, Adela Minae, Raluca Păun, n. red.) că în sfârşit putem face lucrul acesta, nici măcar emoţii n-am avut, era o stare de paralizie. Înainte de a intra în scenă le-am zis (eram în culise toate trei): „Vă daţi seama că am reuşit? Chiar am reuşit!”. A fost un sentiment pe care nu poţi să-l explici, nu poţi să-l descrii. Eram atât de fericită că am reuşit că aproape că nu ne păsa dacă iese sau nu piesa bine. Am zis: „Asta e!”, a fost riscul pe care ni l-am asumat. Exact ca atunci când te arunci cu paraşuta. Mă gândesc că aşa trebuie să fie: „Mor nu mor, eu trebuie să fac lucrul acesta.” Şi atunci te arunci. Cred că aşa ne-am simţit noi pe scenă, în seara aceea. Evident că am chemat cei mai buni prieteni, n-am făcut prea mare reclamă, am vrut mai întâi să ne obişnuim noi cu locul, cu astfel de spaţiu, pentru ca apoi să putem chema lume străină. Dar chiar şi aşa, era prima seara, deci foarte, foarte specială, 15 septembrie.


Ce senzaţie e când ai publicul aşa de aproape? Să amintim că scena e la câţiva paşi de mesele spectatorilor.

Este extraordinar din toate punctele de vedere. Pe de altă parte, mai sunt oameni care nu vor să stea la piesa de teatru, dar nu-şi dau seama că sunt totuşi la o piesă de teatru şi vorbesc continuu de parcă sunt într-un bar obişnuit. Şi asta ţine de o educaţie care trebuie făcută şi lumea se va obişnui şi cu ideea de café-teatru. Totuşi e un loc de spectacole. Că e neconveţional, da, că poţi să mai bei o cafea şi să fumezi o ţigară, dar trebuie să respecţi teatrul. Dar, dintr-un alt punct de vedere, este absolut extraordinar să simţi reacţiile la doi metri de tine. E adevărat că venind de la 600 de oameni energia e covârşitoare, dar nu e ca la doi metri când spectatorul e lângă tine şi îi simţi respiraţia. De multe ori mi s-a întâmplat să mă întorc, când joc, şi să-l ating pe cel din spatele meu. La fiecare scenă se reacţionează instantaneu. Oamenii nu mai sunt încorsetaţi şi oamenii au libertatea de a-şi da seama că se joacă pentru ei, că se naşte ceva pentru ei. Altfel, am juca noi în cameră, în faţa oglinzii.


Ne poţi spune câte ceva despre piesele care se vor juca aici?

Repetă Raluca Păun, regizoarea noului spectacol cu cei doi protagonişti: Edith Mag şi Vlad Drăgulescu pentru piesa „Un bărbat şi mai multe femei”, care va avea premiera pe 24 noiembrie. Urmând să fie o serie de reprezentaţii stabilite dinainte. Noi încercăm să facem un program cel puţin cu o lună înainte cu spectacole şi concerte, pentru ca omul să vadă un fluturaş şi să-şi rezerve o masă. Încă se mai joacă spectacolul lui Marian Politic, „Profetul”, după Dina Călin, în care evoluează singur. Vlad Drăgulescu vrea să regizeze un spectacol, care, cred eu, va avea loc pe la sfârşitul lui decembrie, începutul lui ianuarie. Pe de altă parte, eu aş vrea să investesc banii pe care îi facem din cafenea în proiecte de genul acesta. Avem destui bani ca să chemăm un regizor mai cunoscut, care a lucrat în spaţii de genul acesta şi cu care chiar voi lua legătura cât de curând să-şi aleagă o piesă şi să dăm audiţie. De fapt, acesta e visul meu: şansa corectă a artiştilor în general. Cred că se poate face o piesă foarte bună şi cu un buget mai mic decât teatrul de stat.


Studenţii de la UNATC au perspective în ceea ce priveşte implicarea lor în piesele de teatru?

Am vorbit cu domnul Remus Mărgineanu, care este un spectator şi un client fidel al café-teatrului şi care, chiar de Zilele Craiovei, a venit în fiecare seară şi a îndurat şi fumul, şi înghesuiala, ca să vadă spectacolele de teatru. Chiar a devenit fanul nostru şi a şi spus-o de câte ori a avut ocazia. Noi ţinem foarte mult la dumnealui pentru că a fost mentorul nostru, al tuturor, şi este cel care a înfiinţat Departamentul de Teatru din Craiova şi chiar am vorbit ca studenţii să aibă o microstagiune aici. Sunt spectacole care pot fi arătate publicului. Chiar au examene care au o rotunjime de spectacol fie că sunt de teatru-dans, de vorbire, monologuri sau recitaluri şi pot fi considerate mici spectacole până în 50 de minunte. Încercăm să-i promovăm, pentru că ei chiar au nevoie de promovare. Artiştii consacraţi sunt cunoscuţi în general în Craiova. Dar artiştii tineri poate n-au atâtea şanse şi de aceea spun că pentru ei e făcut locul, cum este şi pentru artişti în general. Vreau să vorbesc şi cu cei de la Liceul de Artă. Sunt deja câţiva tineri fotografi cu care am vorbit să facem o expoziţie de fotografie din spectacolul nostru pentru că au venit la fiecare premieră.


În afară de teatru, deocamdată, putem să mai vedem şi altceva în această locaţie?

Da, de trei săptămâni, în fiecare marţi, formaţia „Magazinul de muzică” are concerte aici. Sâmbăta e un concert de „ritm&blues”, cântă trupa „Ad-Hoc”. Am mai vorbit şi cu cei din trupa „Take Five”, artişti angajaţi ai Filarmonicii din Craiova care cântă bossanova, jazz, blues, aşadar ceva care ar fi, ca ambianţă, perfect pentru locul acesta şi am vorbit să evolueze şi ei marţea. Au venit foarte mulţi cu demmo-uri, ca să le ascultăm şi ne spunem părerea.


Trecând peste aspectele regizorale, şi când spun acest lucru mă refer la Adela Minae pe post de regizor al acestui mare proiect care se numeşte „Play”, când vom mai avea ocazia s-o vedem ca actriţă pe această scenă?

Asta habar nu am. Chiar nu m-am gândit când o să mai joc şi în ce o să mai joc. Mi-a fost drag să joc în „Miroase a pradă” pentru că era aşa cum ar fi trebuit să fie. Eram eu, Ramona Drăgulescu, Raluca Păun şi Alexandru Boureanu (regizor). Eram noi patru, cei care am început să visăm, şi mi s-a părut corect ca noi să deschidem acest café-teatru. De aici încolo nu ne-am mai gândit pentru că Ramona va pleca în Anglia pentru câteva luni, Raluca are un turneu în Franţa, eu o să mă ocup de aducerea celorlalţi artişti. Aş vrea să rămân manager doar pe proiecte artistice şi să găsesc pe cineva pentru treburile administrative. Nu cred că e nevoie să caut eu şi să fiu disperată, cred ca va veni de la sine propunerea unui regizor sau va apărea o piesa care îmi va plăcea. Dar nu m-am gândit şi nu vreau să mă gândesc. Sper doar să înţeleagă toată lumea că nu am făcut locul acesta doar pentru mine, Raluca, Ramona şi Boureanu. L-am făcut pentru toţi ca artiştii ca sa poată avea o şansă.




vineri, 21 decembrie 2007

Profetul

Sunt profet şi sunt artist…

După succesul piesei „Miroase a pradă”, pe scena café-teatrului „Play” a avut loc premiera spectacolului „Profetul”, ce-l prezintă pe Marian Politic în două ipostaze: cea de actor şi cea de regizor.

Textul, scris de Dina Călin, înseamnă „delirul” unui deţinut, care îşi imaginează că este profet atingând problematica absurdităţii existenţei, jucându-se cu instituţiile religioase, manifestându-şi repulsia faţă de regulile sociale. Itemul paradoxal îl reprezintă Profetul în jocul său de-a sacrul, proclamându-şi superioritatea chiar dacă este aruncat în plasa dizgraţiei, a mizeriei.

Piesa debutează cu ipostaza profetului. Transformarea deţinutului în profet la ora 23.00 presupune, parcă, un gest obişnuit: schimbarea pijamalei în chimono-ul alb, simbol al purităţii, al esenţei divine. Profetul îşi proiectează o imagine demiugică, mergând chiar până la a-şi atribui „însuşiri dumnezeşti” şi nu uită punctul slab al umanităţii – viciul: „Mai întâi un profet trebuie să ştie ce e păcatul bine de tot, altfel ce merit are să se lepede de el?! Mi-ar trebui şi un pic de drog”. Autoreprezentarea aceasta este dublată, bineînţeles, de reflexul ... instituţionalizării prin propagarea cultului, strângerea adepţilor şi celelalte.

Un element important în acest context, îl reprezintă „cutia cu bani” (colectarea fondurilor) moment-refren, atingând când obsesionalul, când comicul:Scoateţi banul, oameni buni, scoateţi banul cât mai e timp şi vă promit că vă dau şi ac-ti-varea şi poza mea sfinţită şi pe urmă să vedeţi numai, duceţi-vă, jucaţi la loto şi să vedeţi cum se pogoară Duhul asupra voastră şi o să câştigaţi înmiit ..... Hai, scoate, scoate din buzunar, dragă, scoate mai mult! Scoateţi banii şi daţi lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu! Hai scoate banul că te vede!!!”. Acest fapt implică direct publicul în spectacol, în aşa fel încât „donaţiile” par să aibă un impact asupra evoluţiei piesei. Interacţiunea dintre spectatori şi actor nu se opreşte aici, publicul devine complicele jocului prin completarea unor chestionare, participarea la exerciţiile propuse de Profet din tipul: „Fiţi atenţi, când eu pun palmele în dreptul câte unui organ, le puneţi şi voi exact ca mine. Aţi înteles? Toţi în acelaşi timp şi în acelaşi fel”.

În ceea ce priveşte decorul, ni se aşează înaintea ochilor şi ne intrigă (trebuie să spunem) un pat pliant, o măsuţă, un pachet de ţigări, paharul cu apă stătută, pătura neagră. Acestea sunt componentele care pregătesc terenul pentru şocul relevării adevăratei identităţi a profetului: aceea de puşcăriaş.

Dar lucrul cu adevărat esenţial este că Marian Politic reuşeşte un joc halucinant al privirii şi al tonului. Se aranjează sub ochii spectatorului un puzzle de tonuri: de om „dus cu sorcova”, vocea disimulată, tonul violent, glasul inocent, care sunt în concordanţă cu expresivitatea ochilor.

Reprezentaţia lui Marian Politic este admirabilă, cu atât mai mult cu cât el nu joacă pentru sine sau cu sine, ci atrage privitorul în spectacol, iar piesa captivează în aşa măsură, încât limita dintre joc şi realitate aproape că dispare. Un singur cuvânt vă mai spun:MERITĂ!



P.S. Nu uitaţi să accesaţi pagina de internet www.profetul.info , pentru depuneri directe!


Articolul a aparut in revista "Mozaicul".

sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Toamna se numara colocviile.....


La sfarsitul lunii trecute, mai exact intre 25-27 octombrie a avut loc la Sibiu, Colocviul National "Lucian Blaga"; un colocviu dedicat studentilor din toata tara, pasionati atat de literatura, cat si de filozofie.


Lucrarile colocviului s-au desfasurat sub genericul Traditie şi modernitate în opera lui Lucian Blaga; Lucian Blaga şi cultura germană, în secţiunile:
1. HERMENEUTICA TEXTULUI LITERAR

2. STILISTICĂ ŞI POETICĂ

3. RECEPTAREA CRITICĂ A OPEREI LUI LUCIAN BLAGA

4. FILOSOFIA ŞI ESTETICA LUI LUCIAN BLAGA

5. LUCIAN BLAGA ÎN TRADUCEREA STUDENŢILOR

Studentii, din centre universitare precum : Sibiu, Bucuresti, Constanta, Craiova, Timisoara, Iasi, Cluj, Targu-Mures, Alba-Iulia, au incercat sa suprinda aspecte noi din creatia blagiana. Ba mai mult, au dovedit ca literatura inca mai inseamna un teritoriu interesant ce atrage persoanele dornice de cunoastere. S-au incurajat discutiile libere pe baza eseurilor ce s-au soldat cu intelegerea mai buna a operei blagiene. Dar colocviul nu a insemnat numai literatura ci si distractie, cunoasterea unor oameni ce au pasiuni comune, schimb de experiente, iar toate acestea s-au petrecut in Sibiu, capitala cultural-europeana.









sâmbătă, 13 octombrie 2007

Zilele Craiovei!


In curand, la Craiova vor avea loc diferite evenimente cu ocazia "Zilelelor Craiovei". Numeroase spectacole vor impanzi barurile, strazile, teatrul din Craiova.

Am ales sa postez aici lista concertelor jazz, ce vor avea loc intre 21-28 octombrie, in Murphy`s pub.

luni, 1 octombrie 2007

Cafe-teatrul "Play"


De curand s-a deschis in Craiova o locatie unde, in acelasi timp, poti sa bei o bere si sa vezi un spectacol de teatru. Pe deasupra, poti sa asculti si muzica buna( in fiecare seara se asculta un alt gen muzical).


Asa ca, am mers si eu vineri seara(28 septembrie), la premiera unei piese de teatru.

Am ramas impresionata de localul tapetat cu ziare, desene interesante, cu bun gust, bautura destul de ieftina. Ma simteam bine si asteptam piesa de teatru.Cateva pliante asezate pe mese asteptau sa fie rasfoite. "Da, in seara asta se va juca ”Miroase a pradă”, in regia lui Alexandru Boureanu."

Textul piesei este semnat de Michele Lowe,o comedie neagra, jucata exceptional de trei actrite:Raluca Păun,Ramona Drăgulescu,Adela Minae.


Daca vreti sa va petreceti timpul intr-un mod placut, alegeti Play, in fiecare seara de vineri, incepand cu orele 21.oo pentru un spectacol remarcabil!

marți, 25 septembrie 2007

Mergeti la teatru!!!!

Şi-mi curg lacrimi, pic, pic, pic

Teatrul Naţional Craiovean a deschis duminicã, 16 septembrie, stagiunea cu un spectacol muzical, în premierã, o parodie dupã melodrama “Douã orfeline” scrisã de Adolphe Philippe D`Ennery şi Eugene Cormon.
Piesa regizatã de George Ivaşcu a fost apreciatã de numeroşii spectatori veniþi sã vadã un spectacol muzical, rar întalnit pe scena craioveanã.
Echipei de actorii profesionişti ai teatrului : Romaniþa Ionescu şi Oana Bineaþã, în rolul celor douã orfeline ( Louise şi Henriette ), Irina Sârbu (Maestru de ceremonii ), Tamara Popescu ( Vivandiera Frochard ), Adrian Andone ( Pierre Frochard ), Dragoş Maceşanu ( Jacques Frochard ), Geni Macsim ( Contesa de Liqueurs ), Angel Rababoc (Contesa de Liqueurs ), Cosmin Rãdescu ( Roger, Cavalerul de Vandrais ), Gina Cãlinoiu (Mariane Votier ), Ştefan Cepoi ( Picard ), Marian Politic ( Marchizul negru ), Monica Modreanu ( Cãlugãriţa ), Ştefan Mirea ( Doctorul ), Mircea Tudosã ( Martin), li s-a alãturat studenţii Facultaţii de Teatru, din Craiova, în rolul “Femeilor Lejere”: Daniela Şerban, Denisa Vlad, Monica Ardeleanu, Anca Þecu, Mihaela Gaicu, Ruxandra Chelaru, Daniela Şuţu Ionescu, Adriana Ştefanache, Maria Salcã.
Textul piesei scris de poetul Eugen Mirea, pe muzica lui Henry Mãlineanu este interpretat perfect de actori. Îşi iau rolul în serios, joacã apoi cântã şi cântã atât de tare, încât vocea devine hilarã pentru urechea spectatorului. Scena devine un haos al jocului: unele personaje intrã în scenã, altele ies foarte repede, maestrul de ceremonii întrerupe replicile din când în când, glasuri ciudate ce stârnesc râsul publicului.
Cât priveşte subiectul parodiei este aceelaşi cu cel al romanului:douã orfeline ajung la Paris pentru a-şi câştiga existenţa dar sunt rãpite şi despãrţite. Dupã grele încercãri, orfelinele se regãsesc şi descoperã fericirea. Un happy-end în care toate personajele cântã şi danseazã.
Decorul discret, realizat de Klara & Eliza Labancz pune în prim-plan jocul actorilor, piesa de rezistenţã fiind însã, pianul din colţul drept al scenei.
Punctul de intensitate al piesei îl reprezintã momentele muzicale oferite de actori care reuşesc cu naturaleţe sã-şI dezvãluie “calitãţile” vocale. şi, totuşi , textul e excepţional; recipile sunt construite: din clişee lamentabile ( “Hai sã te strâng la piept, colea”(Jacques Frochard), “Hercule este toatã familia mea” ( Martin), opoziţii amuzante de cuvinte (oiţã vs fiinţã onestã), rostite într-un mod nonşalant prin intensificarea comicului.
Laudãm competenţa actorilor: Romanişa Ionescu şi Oana Bineaþã, care reuşesc sã-şi însuşeascã rolul celor douã orfeline inocente şi delicate, ce se iubesc:” Pentru sora mea mã sacrific,/ şi-mi curg lacrimi pic, pic, pic”. Adrian Andone joacã excelent rolul unui biet tocilar şchiop( Pierre Frochard ) , ce se îndragosteşte de orfelina oarbã, prizoniera mamei lui. Cei doi ajung împreunã şi pot ,în cele din urmã ,sã treacã peste complexe: “ Cãci noi avem complexe,/ şi din complexe ne înhibãm/ Cãci noi avem complexe,/ şi din complexe ne refulãm.” Irina Sârbu , ( Maestru de ceremonii ) îşi demonstreazã remarcabil calitãţile de pianistã, iar Geni Macsim cele de cântãreaţã. Amândouã sunt degajate şi fermecãtoare. Tamara Popescu (Vivandiera Frochard) prezintã femeia marginalã, cu obiective mediocre . Monica Modreanu interpreteazã rolul rigidei cãlugãriţe care cedeazã, în final , cãsãtorindu-se cu doctorul ( Ştefan Mirea). Ştefan Cepoi ( Picard) are un spirit ludic şi agitat, perfect un servitor disponibil şi ascultãtor. Impresionantã este şi evoluţia studentelor de la Facultatea de Teatru, în rolul “Femeilor Lejere”. Toţi actorii reuşesc sã ofere publicului un spectacol extraodinar, de bunã calitate şi foarte bine jucat.
Aşadar, o piesã încântãtoare , evoluţii suprinzãtoare fac esenţa unui spectacol de zile mari aşa cum suntem obişnuiţi ca de fiecare datã, sã vedem pe scena Teatrului Naţional din Craiova.

luni, 24 septembrie 2007

Citim sau nu?

Când mi-a căzut în mână cartea lui Aurel Antonie, privirea mi s-a oprit pentru câteva momente asupra copertei: „O copertă destul de ciudată” mi-am zis. Parţial mascaţi, doi oameni (unul dintre ei are o pasăre pe cap) stau înghesuţi în josul paginii de parcă ar fi fost împinşi de titlul triumfator ce dănuia în centru: Cenuşa.

Titlul reprezintă chiar un personaj (omniprezent) în viaţa sătenilor din Valea uitării: „N-ai cum să scapi de ea, este peste tot...”

Romanul este structurat în şapte capitole sau „zile”, cum le numeşte autorul, iar fiecare dintre acestea denumeşte câte un episod din „facerea lumii”, după cum chiar autorul ne explică la sfâşitul romanului: „Stătuse aici o săptămână întreagă. Tot atât zăbovise şi Domnul când crease lumea.”, sugerând o limită a lucrurilor, un început şi un sfârşit, un ciclu important al evoluţiei.

La o primă vedere ne dăm seama că Biblia este pilonul central la care s-a raportat Antonie Aurel când şi-a scris cartea: numele Sfinţilor au devenit numele personajelor romanului (Solomon, Sofronie, Iosif, Gherasim, Efraim, Isei), iar acţiunile lor au fost extrase din acţiunile personajelor biblice. De remarcat este faptul că autorul preia aproape identic originile şi evoluţile aşa cum au fost canonizate şi le plasează într-un spaţiu nedefinit: „Singurele puncte de reper erau «în deal» sau «la vale »...” şi în atemporal.

Subiectul romanului pare simplu: un tânăr care abia şi-a terminat studiile pleacă în căutarea unei slujbe, într-un sat, însă este prins în diferite situaţii ciudate la care se adaptează într-un final. David, personajul principal, trece prin diferite încercări cu încărcătură psihologică, pare să fie investit cu un scop precis şi „pleacă” lăsând prea multe semne de întrebare, atât de multe încât par să se transforme în resemnare. Ajuns în Valea uitării, el descoperă o lume în care nu există principii de viaţă, o lume care nu prezintă semne de evoluţie. Deşi surprins (fusese trimis de tatăl său pentru a-şi practica meseria, adică pictor de biserici: „Mă cheamă David şi am venit să lucrez la biserică”), el adoptă acel stil de viaţă şi chiar acceptă toate activităţile care i se propun (profesor de sport, învăţător, preşedintele barăcii treizeci şi şase). Mai mult, chiar el îşi pune titlul de „Alteţă regală David I” (atunci când nea Gâju îl pune preşedintele barăcii). Pe de altă parte, putem întrezări o evadare din spectrul sătesc prin scrisorile pe care le trimite şi le primeşte: chiar dacă îşi dă seama că ajungerea lor la destinatar nu e făcută tocmai în condiţii normale, David continuă să scrie şi să ceară ajutoare, dar singurele sfaturi pe care le primeşte sunt acelea de a convieţui în acel sat straniu.

Aurel Antonie reuşeşte să construiască o atmosferă neobişnuită, o ordine a paradoxului, prin juxtapunerea unor elemente ce instigă comportamentul normal al fiinţei umane. Înteresant este faptul că autorul mizează pe simetrie – începutul romanului este identic cu sfârşitul: aceleaşi gesturi, reacţii din partea personajului pe când atenţia lui cade asupra soclui pe care scria: „Nu vom pleca de aici până ce nu vom scoate la lumină ultimul pumn de cărbune!”.

Putem să vorbim despre un roman plin de înţelesuri, pe care îl poti redescoperii la fiecare lectură, un roman al tragicului ce lasă în urmă multe semne de întrebare.

marți, 11 septembrie 2007

si acum poezii pentru copilul din tine

Batista mea e mica
Si nasu-i mititel!
Promit sa fiu cuminte,
Sa am grija de el.
Nu vreau sa zica lumea "Priviti-l pe Murdarel!"
Batista mea e mica
Si nasu-i mititel!

Antonel tu n-ai ce face?
Si pisicii sa-i dai pace?
Unde-i tata sa te vada
Cum o tragi mereu de coada?
-Zau mamica,
Ce sa am eu cu-o pisica?
Doar nu sunt in doua doage:
Eu o tin si ea se trage.

sâmbătă, 1 septembrie 2007

What can I tell you?

'You gave me hyacinths first a year ago;
'They called me the hyacinth girl.'
—Yet when we came back, late, from the Hyacinth garden,
Your arms full, and your hair wet, I could not
Speak, and my eyes failed, I was neither
Living nor dead, and I knew nothing,
Looking into the heart of light, the silence.'
.................................................................................
'My nerves are bad to-night. Yes, bad. Stay with me.
'Speak to me. Why do you never speak? Speak.
'What are you thinking of? What thinking? What?
'I never know what you are thinking. Think.'

some lines from T. S. Eliot`s poem 'The Waste Land'





Cat de mult ti-ar placea sa traiesti intr-o casa ca asta?
Undeva in mijlocul Sibiului si totusi ai parte de intimitate.

marți, 28 august 2007



Astept o idee? Munte?:D

sâmbătă, 4 august 2007

luni, 30 iulie 2007

Sărbătoare mare cu basme şi păpuşi

Mai existã basme? Da, şi o afirm sus şi tare. Existã basme şi vor exista întotdeauna. Imaginaţia, fantasticul şi miraculosul sunt lucrurile pe care nu ni se vor fura niciodatã.
Acest lucru s-a vãzut în cadrul festivalului „Sãrbãtoarea prichindeilor” care a avut un mare succes. Sãrbãtoarea a ţinut trei zile, timp în care lumea basmelor a cuprins toatã Craiova. Numeroase spectacole au avut loc în diferite locaţii cum ar fi: Sala Oglinzilor a Muzeului de Artã, Piaþa Teatrului Naţional, Teatrul de Varã din Parcul Romanescu şi Teatrul Liric.
Trupe de teatru din ţarã şi din strãinãtate au venit sã ofere publicului craiovean spectacole de bunã calitate precum: Regalul poeziei pentru copii cu actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi actori ai Teatrului „Colibri” din Craiova, Trupa „Drãgulescu”, Show-ul pãpuşilor, o paradã a minunatelor marionete realizatã de Teatrul de pãpuşi din Montana-Bulgaria.
Însã piesele care au constituit esenţa festivalului au fost cele douã reprezentaþii de pe scena Teatrului Liric: Aventurile lui Habarnam, dramatizare de Mihaela Michailov dupã N. Nosov, cu actori de la Teatrul „Odeon” din Bucureşti şi premiera Buxifan, spectacol susţinut de actorii craioveni ai Teatrului „Colibri”, o dramatizare de Doina Berceanu dupã Povestea fãrã sfârşit de Michael Ende, în regia lui Valentin Dobrescu, scenografia Mirela Tofan-Dobre şi muzica de Alin Macovei-Moraru.
În distribuþie îi amintim pe actorii teatrului craovean împreunã cu personajele lor: Mihai Brumã-Uzeanu (Atreiu), Ştefan Cepoi (Bastian), Mugur Prisãcaru (Balaurul-noroc), Alis Ianoş (Crãiasa-copilã), Ionica Dobrescu, Rodica Prisãcaru (Luminiþa rãtãcitoare, Uyalala), Mircea Surdu (Scrâşnicronţul, Argax), Iulia Cârstea (un împãrat) Piticul, o ºlamufã, Daniel Mirea (Lupul) şi o şlamufã, Adriana Ioncu (un împãrat). Publicul l-a putut vedea şi pe actorul Teatrului Naþional „Marin Sorescu”, Ilie Gheorghe care a fost şi el prezent pe scenã în rolul lui Atreu, alãturi de colibrişti.
Piesa destinatã celor mici şi nu numai, a avut ca subiect salvarea tãrâmului poveştilor, al basmelor. Un tânãr pãtrunde în lumea basmelor, adicã „în Fantazia unde totul e posibil” şi unde descoperã universul imaginaþiei şi al puterii de creaţie. Bastian vrea sã rãmânã pe acest tãrâm miraculos însã Atrei îl convinge sã se întoarcã în ţara lui şi sã-i facã pe oameni sã creadã în puterea fantasticului: „Şi lumea ta e bolnavã pentru cã nu-i mai plac poveştile”.
Numeroase personaje fantastice sunt prezente în basm: Balaurul Noroc, care-i transporta pe Atreu şi Bastian în þinutul fantasticului, luminiţa rãtãcitoare, oracolul, aşa-zişii împãraþi ce formeazã cuvinte misterioase precum: Guleritã, Spanacovax, Cişmeatoc, Ochisãpun, Porcãruţã , seduc publicul şi-l þin captiv în lumea irealã.
Vã recomandãm, aşadar, un spectacol atât pentru copii, cãrora le este atât de uşor sã accepte provocarea visului, dar şi pentru cei mari, care au nostalgia reveriei.

duminică, 29 iulie 2007


Deci, sa rasturnam lucrurile!

figuri

Ruperea hârtiei reprezinta tuberculoza procesului.Nu e un proces voluntar ci pur şi simplu se petrece în mintea mea ca o acţiune a unui fapt divers.Accentuez silabele, articulez sunetele,încercând să desfac vorbirea în monstruleţi ai conştiinţei.Mă masoară vertical sau orizontal, din faţă sau din spate, contează puţin presiunea pe care o exercită privirea lui asupra mea.Să ne încolăcim în sentimente, să devenim germenii dungilor în care ne strecurăm.Prostii!Tu ştii ce râgaitul? Ştii câte forme şi ce cuvinte alcătuiesc această formă de exprimare?Mă inchid în celula mea statică şi încerc să decifrez din mucegaiul vocii tale diferite nuanţe de râgâturi.

Îmi curge otravă din gât
Rupe-mi degetul drept,
Ca să nu te mai pot strivi în ziduri
Ciob batrîn din tablă,
Piatră frecată de ceas
Da-mi timpul meu artificial
Şi litera slinoasăInegal joc al tăcerii.
Sunt oarbă,vinovată de boala mea
Ma vindec in wc-ul condesat
Cu aburi siderurgici.
Trăiesc în infecţia iubirii
Mestecând o gumă mestecată ,
Aceeasi salivă eternă
Acelaşi gust static.
Încâlcesc placerea limbii,
Savurând guma mestecată
Aştept mai mult decât atât
Poate una vomitată.
Ce dracu măh?
Pot să ma abţin?!
Băh,mi-e foame!
Savureaz-o făh!
Se spoii utopic prin durere

singuratate


colaj

Eugen Ionesco spune: Cu toþii suntem absurzi; nimeni nu recunoaºte. Aceastã constatare este elocventã ºi însumeazã toate acþiunile ºi stãrile unui individ ce par a fi normale. Absurdul poate fi înlocuit prin termenul “singurãte” iar atunci afirmaþia lui Ionesco devine: Cu toþii suntem singuri; nimeni nu recunoaºte.

Credeþi cã sunt prost? N-are cum. Vã place literatura? Aºa se terminã romanul lui Augustin Cupºa, Perforatorii într-un suspans ce lasã cititorul sã descopere rãspunsul ºi sã-l modeleze dupã bunul plac, reuºind astfel sã creeze o cvasiarmonie între cititor, personaj ºi narator.
Augustin Cupºa, un tânãr ce-ºi marcheazã un teritoriu promiþãtor, a debutat cu un volum de versuri Prezent compus / recompus publicat la Editura Convorbiri literare.
Perforatorii poate fi considerat un roman cu personalitate, te capteazã pe parcurs, încet , te introduce într-o lume ambiguã formatã din elemente ce afiºeazã realul ca pe un joc în care personajele impun un tragic combinat cu un comic absurd.

În sala micã a Teatrului Naþional se joacã piesa „Existã nervi”, ce a fost pusã în scenã, în premierã, pe 28 februarie cu ocazia Zilelor „Marin Sorescu”. Salutãm ºi noi gestul Naþionalului craiovean de a reda scenei unul dintre textele „cu cântec” pentru cã încercãri de reprezentare a piesei scrise de Marin Sorescu, au mai existat, însã spectacolul a fost oprit ºi interzis de cãtre comuniºti, înainte de premierã.
Subiectul comediei este firesc pentru perioada în care a fost scris textul (1964): un securist, adicã Profesorul intrã în locuinþa cetãþeanului care stãtea la o discuþie banalã cu prietenul sãu le rãstoarnã conºtiinþa realitãþii ºi le pulverizeazã orice feld e reper logic. Cetãþeanului i se spune cã apartamentul lui e, de fapt, un compartiment de tren, ba mai mult este supus sã accepte aceastã afirmaþie falsã.
Într-o nebunie a minciunii, se mascheazã orice perspectivã de împotrivire. Ion încearcã sã-l convingã pe securist cã locuieºte într-un apartament (nu într-un compartiment de tren cum îi este impus). Totuºi acest lucru este în zadar ºi nu-i mai ramâne decât sã se supunã minciunii. Desigur, în final, el primeºte o citaþie în care îi este cerutã plãtirea chiriei.
Textul e un autentic mozaic de idei, de trãiri aberante atribuite fiinþei umane supusã unui raþionament construit din minciuni.

text aberant

mi-am rupt mana dreapta acum doua zile. Radu imi tot zice ca nu e nimic dar eu simt, simt cum sangele se opreste si incearca sa zboare.
Sunt patrunsa de ace, tot trupul e verde cu sani tociti.
Inca mai beau din vodka de aseara, acel gust de zeama mucegaita ma satisface. Intr-o coma a imaginii imi desfasor activitatea, posedata. Stiai ca pot sa zambesc mudar? Uite, asa, asa….
In fiecare zi rad de mine isteric chiar si atunci cand plang. Imi place sa mananc capsuni bezmetice, ma ajuta si mai mult sa rad. O mare aberatie hilara ma cuprinde in palme si-mi spune: “vreau sa te sarut”…… Cum?Razand?
Cine ma prinde? Boabe de cafea? Neagra ceata? Veniti prieteni!
Drama existentiala formata din patru picioare harsupalitice sta intinsa pe scaunul de ceara in timp ce lichidul incadescent curge sistematic intr-o cana triunghiulara. Pantecul ii e prins in metamorfoze fatidice ce inseala lumea compusa din mandragore.
Putem sa facem schimb de umbre? Umbra mea e polimorfa si se hraneste cu draci albi sau negri, asta depinde de sezon. A ta cum e?


Tatuaje gnostice sunt imprimate in ochiul epistemic
O vena moarta se joaca incet cu sangele ramas
Nebunul nu inceteaza sa-si sfasie trupul
Isi macina privirea,
Apoteotice idei ii vibreaza in cap
Devine azi scheletul luptei.
Degeaba l-au formolizat,
el inca exista prin ochiul meu.
Nebunul in nebunia lui
Fiinta bolnava de zenit.